Smalec będzie bdb wyborem do smazenia ( ma dobry skłąd lipidowy i wysoką temp dymienia ) krótkie oborbki śmiało na oliwie , olehu rzepakowym , jakąś jajecznice na maśle mozesz, masło klarowane bedzie dobrym wyborem .Kokosowego nie używaj i nigdy nie podgrzewaj knianego
smazone mogą byc na PAM'ie, do smazenia nadaje sie tez maslo klarowane, smalec, olej kokosowy. mozesz miesa dusic, piec, smazyc na teflonie bez tluszczu, gotowac. ryby wedzone i z puszki jako urozmaicenie a nie staly element diety.
wazne aby na oliwie z oliwek był napis że z pierwszego tłoczenia, a nie np z wytłoczyn, firma juz druga sprawa ja z lidla biore jakąś smalec gęsi to jedynie do smażenia, ja wiem czy sens jest przepąłcać.
[...] - "Smażymy najlepiej na tłuszczach nasyconych, stałych w temperaturze pokojowej, które są najbardziej stabilne podczas ogrzewania, a więc olej kokosowy, palmowy, smalec. Do w miarę krótkiego smażenia przy niewysokich temperaturach możemy użyć tłuszczów jednonienasyconych - oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Nie smażymy na tłuszczach [...]
Smalec, masło klarowane, olej kokosowy, pam. Nie wiem jakim cudem zużywasz tyle tłuszczu do smażenia. Wystarczy rozsmarować 5ml na patelni, lub nawet podsmażyć/dusić dodając troszkę wody.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
współczuje ITE :) ja mam zjadać 260g tłuszczy dziennie to gdybym tylko miał smalec to bym nieco jadł. Śmiało używaj, nie tylko do smażenia Dlaczego aż tyle?
Tłuszcze możesz podbić tłustszymi mięsami np karkówka, ryby świeże, mrożone, wędzone, awokado, orzechy z wyjątkiem ziemnych. A do smażenia wybieraj masło klarowane, olej kokosowy czy nawet smalec. Możesz pomyśleć także nad olejem MCT.